Ma - vrij 9.00 - 18.00 uur

(06) 33 05 43 36

Secretariaat (Nanny Wolfs), Nieuwland 76, 6862 GE Oosterbeek

Top
 

Hoe werkt neurofeedback?

Als cliënt kijk je tijdens een neurofeedback training ontspannen naar een film. Of je doet je ogen dicht en luistert lekker naar muziek. Ondertussen monitoren we de hersengolven en houden we het brein als het ware een spiegel voor. We zeggen: ‘Kijk, dit is wat je doet. En hier loop je vast’. Op zo’n moment van vastlopen, of bij een verstoring in het patroon van hersengolven, maken we het brein hierop attent. Lees hieronder verder hoe neurofeedback precies werkt.

Hoe doen we dat? Door een heel kleine onderbreking in het geluid van de film of de muziek, dat wil zeggen: in de auditieve informatie die bij de hersenen binnenkomt. De hersenen reageren hierop, door zichzelf als het ware te ‘reorganiseren’. Dankzij een groot zelflerend vermogen weten de hersenen op deze manier een steeds evenwichtiger en stabieler patroon te vinden. De hersenen laten oude, belemmerende patronen los. Dit maakt dat je hersenen na verloop van tijd flexibeler zijn en veerkrachtiger kunnen functioneren. Met alle prettige gevolgen voor je welbevinden van dien.

Neurofeedback werkt als een soort bewakingssysteem

NeurOptimal® werkt als een soort detectie- en bewakingssysteem. Hiermee kunnen we het brein controleren op ongunstige veranderingen in het hersengolfpatroon die in de loop der tijd ontstaan zijn en verband houden met bepaalde klachten.

De hersenen hebben een inherent zelflerend vermogen om zich te corrigeren als ze de juiste informatie (feedback) krijgen. NeurOptimal® levert die feedback door kleine onderbrekingen of haperingen mee te geven aan het geluid van de muziek of de film. Dit gebeurt exact op die momenten waarop bepaalde hersengolven in het brein pieken en uit balans treden. Het brein dat gebaseerd is op logica, vindt deze haperingen niet in orde en zal proberen deze te voorkomen door de betreffende hersengolven in te dammen. De hierbij vrijkomende spanning zal worden verplaatst naar de minder energieke hersengolven. Hiermee zal het hersengolfpatroon worden uitgebalanceerd en zoveel mogelijk tot de oorspronkelijke staat (zeg maar de fabrieksinstellingen) worden teruggebracht.

NeurOptimal® maakt gebruik van een instrumenteel leerproces dat gebaseerd is op straf en beloning (conditionering). Vandaar dat we bij NeurOptimal® dan ook spreken over een breintraining. Het Zengar Institute hanteert als toepasselijke slogan: “Train Your Brain To A Better You!”