Ma - vrij 9.00 - 18.00 uur

(06) 33 05 43 36

Secretariaat (Nanny Wolfs), Nieuwland 76, 6862 GE Oosterbeek

Top
 

Hoe werkt het brein – en de invloed van Zengar NeurOptimal® Neurofeedback

Als een geavanceerd commando- en controlecentrum stuurt je brein álle systemen in je lichaam aan. Het is bepalend voor al je fysieke, emotionele én mentale processen. Je brein ontvangt en verwerkt alle informatie die het vanuit je lichaam en je omgeving binnen krijgt en stelt je in staat daarop te reageren.

Centrale zenuwstelsel
Samen met je ruggenmerg vormt je brein het centrale zenuwstelsel. Dit uiterst complexe, non-lineaire en dynamisch neurale ’netwerk telt naar schatting 100 miljard neuronen: belangrijke zenuwcellen die prikkels ontvangen en verzenden. Eén neuron kan maar liefst meer dan 10.000 synapsen hebben, verbindingen die de prikkels verzenden. Kun je je er iets bij voorstellen? Je centrale zenuwstelsel is vele malen complexer dan het wereldwijde internet! Al die neuronen communiceren met behulp van elektrische signalen, die we met sensoren op de hoofdhuid kunnen meten. De patronen die deze signalen vormen, noemen we hersengolven en deze zie je eenvoudig weergegeven als kronkelende lijnen op papier of monitor.

Zengar NeurOptimal®, de neurofeedback software die onze trainers gebruiken, ‘spreekt’ de taal van je brein en draagt bij aan het verbeteren van de manier waarop jouw hersenen prikkels verwerken, als een communicatietraining voor het brein. Het is de enige bestaande software die specifiek is ontworpen om te werken met het non-lineaire, dynamische systeem van onze hersenen.

Je brein past zich aan

NeurOptimal® vertelt je brein niet wat het moet doen en stuurt het niet in een bepaalde richting. Je hersenen zijn namelijk zelfregulerend en prima in staat om zichzelf aan te passen, zich te reorganiseren en zelf te zoeken naar een meer optimale manier van prikkels verwerken. Ze moeten er alleen wel op worden gewezen wannéér het niet helemaal vlot verloopt.

Met NeurOptimal® houden we het brein als het ware een spiegel voor door te detecteren en monitoren wat het doet en welke patronen je hersenen vertonen. Stel je dit voor: je staat ’s morgens vroeg – of aan het eind van de dag – voor de spiegel. Zodra je erin kijkt, begin je vaak wat aan te passen. Je doet iets aan je haar, je gaat wat rechter staan of veegt een kruimel weg. De spiegel geeft je de informatie die je nodig hebt om er zo gezegd op je best uit te zien. Precies zo gaat het tijdens een neurofeedback training met je hersenen.

Efficiënter en effectiever

Een onregelmatigheid, inconsistentie of abrupte verandering in de elektrische hersenactiviteit betekent dat het brein niet optimaal functioneert. De verwerking van prikkels kan op dat moment beter. Een bijna onmerkbare pauze in de muziek die je beluistert of de film waar je naar kijkt, maakt je brein hierop attent. Het brein heeft een aangeboren vermogen om zichzelf te corrigeren en zal dan een beter pad zoeken om de prikkels te verwerken. Dit gebeurt steeds weer, totdat je hersenen zich dit efficiëntere, effectievere en comfortabelere pad volledig eigen hebben gemaakt.

De feedback die het krijgt zorgt ervoor dat je brein zo optimaal mogelijk functioneert, flexibeler en veerkrachtiger is. En dat is uitermate bevorderlijk voor de manier waarop je slaapt, hoe je met stress omgaat, voor je concentratievermogen, voor hoe je je voelt en met uitdagingen in je leven kunt omgaan.

Sneller schakelen

Een meer flexibel en veerkrachtiger brein is ook beter in staat om sneller te schakelen. Bijvoorbeeld als je ’s avonds in bed stapt, als je van een activiteit naar rust gaat. Naast sneller schakelen kan een optimaal functionerend brein ook juist gemakkelijker in een bepaalde staat van zijn blijven. Dat is bijvoorbeeld fijn als je geconcentreerd met een klus bezig wil blijven.