Val en Sue Brown zijn de mensen achter het Zengar Institute in Canada. Al jarenlang zijn zij pioniers in het veld van neurofeedback. Over hun werk, hun bijdragen aan het veld van neurofeedback, en hoe ze vanuit de klassieke neurofeedback hun unieke software hebben ontwikkeld leest u hier.

Er zijn fundamentele verschillen tussen NeurOptimal™ (powered by Zengar NeuroCARE™) en de traditionele/klassieke neurofeedbacksystemen. Om deze verschillen goed te begrijpen, en te kunnen bepalen welke vorm bij u past, geven we eerst weer hoe de klassieke neurofeedback werkt:

Traditionele neurofeedback

De meeste neurofeedbacksystemen werken op een dusdanige manier dat eerst een diagnose gesteld moet worden. Op basis van deze diagnose wordt bepaald hoe het brein moet gaan functioneren. De diagnose kan gesteld worden uitgaande van de aandoening en/of klachten, een uitgebreide anamnese en evaluaties van gedrag. Hieruit vloeit een specifiek protocol voort. En/of men gaat uit van een statistische evaluatie van de hersenen, waarbij een scan van de hersenactiviteit wordt gemaakt. Men meet dan welke hersengolffrequenties, waar precies en in welke mate voorkomen. Aan de hand van deze momentopname en – eventuele tussentijdse metingen – worden de daaropvolgende weken en maanden de hersenen getraind.  
Aan de hand van de diagnose wordt het specifieke probleem met een trainingsprotocol ‘behandeld’. Doorgaans betekent dit dat uit het gehele spectrum van hersengolffrequenties er enkele frequenties op specifieke locaties worden uitgelicht en vervolgens ‘omhoog’ of ‘omlaag’ worden getraind. Met behulp van feedback leert de cliënt specifieke frequenties meer of minder produceren. Vaak richt de training zich gedurende een aantal weken of maanden op een bepaald cluster van symptomen, totdat verbetering optreedt, waarna de training zich eventueel richt op een nieuw cluster van symptomen.

De trainer dient voor deze werkwijze over een behoorlijke dosis kennis en ervaring te beschikken om zijn of haar werk goed uit te voeren.

Neurofeedback met NeurOptimal™

Wanneer je werkt met NeurOptimal™ werk je niet met diagnoses, protocollen en behandelingen. Dankzij de huidige krachtige computers en geavanceerde digitale technologie ben je in staat om microseconde na microseconde informatie aan het brein te geven over zijn eigen activiteiten. Je behandelt niet, maar je traint. Je geeft een spiegel aan de hersenen en stelt ze in staat te leren van zichzelf. Het maakt een diagnose – die gebruikt wordt om te bepalen welke kant het brein op moet gaan – simpelweg overbodig. De trainer stelt geen protocol op – gebaseerd op wat het ‘normale’ brein zou moeten doen. Elk brein is uniek, en kent een eigen gezond evenwicht. NeurOptimal™ vertelt de hersenen dus niet wat ze moeten doen, maar geeft ze informatie over dat wat ze een microseconde daarvoor hebben gedaan. Wanneer een bepaald frequentiegebied instabiele activiteit begint te vertonen krijgen de hersenen feedback. Dankzij de feedback en de eigen intrinsieke wijsheid reguleert en reorganiseert het brein zichzelf. Door het interactieve proces met het softwareprogramma en met zichzelf vinden de hersenen al doende hun unieke, gezonde en stabiele evenwicht.
Tenslotte, de trainer traint niet met één of twee specifieke frequenties op één of meerdere specifieke plekken. Met NeurOptimal™ krijgen de hersenen informatie over een breed spectrum van 16 verschillende frequentiegebieden, zowel in de linker als in de rechter hersenhelft. Feedback in het ene frequentiegebied brengt eventueel een ander frequentiegebied weer in evenwicht. Je gaat dus nooit te ver in één bepaalde, bijvoorbeeld rustgevende of activerende, richting.

Met behulp van deze feedback reorganiseert het brein, of liever het centraal zenuwstelsel zichzelf. Zo ongeveer als een computer zichzelf opnieuw organiseert bij het defragmenteren van de harde schijf. Wanneer dit gebeurt, vallen ongemakken weg. Of deze ongemakken nu van fysieke, mentale of emotionele aard zijn, maakt niet uit. Je hebt maar één centraal zenuwstelsel. De training helpt je deze optimaal te laten functioneren.
Het resultaat zien onze trainers elke dag in de praktijk: soepel verlopende en diepgaande veranderingen met weinig tot geen ongewenste effecten. Elegante, moeiteloze, veilige en krachtige transformatie.

Wat is de NVNF?

De Nederlandse Vereniging voor NeuroFeedback is een beroepsvereniging voor neurofeedback trainers die werken met de Zengar integrale, non-lineaire methode. De NVNF biedt ondersteuning aan haar leden en is tevens een platform voor uitwisseling van kennis en ervaring.

Word lid

U overweegt of hebt besloten om u aan te melden bij de NVNF?

Meer informatie

Facebook pagina

Ga naar boven